Pages

Tuesday, June 7, 2011

Layakkah Diri Menjadi Bidadari Syurga?

Adaptasi Dari Tautan hati

ukhti....

Sesungguhnya kejadianmu terlalu indah tercipta daripada tulang rusuk Adam yg bengkok untuk dilindungi dan di sayangi, bukannya diciptakan daripada kepala untuk di sanjung dan di puja, bukan pula dicipta daripada kaki untuk dipijak dan dijadikan hamba sahaya...

Lantaran daripada keindahan ciptaanmu itu, kau umpama sekuntum bunga yang mana harum aromamu bisa menarik perhatian sang kumbang untuk mendekatimu. Adakah semudah itu kau ingin menyerah pada si kumbang?

Renungkanlah pada keindahan bunga mawar yang unggul terjaga berpagarkan duri sebagai pembentengnya. Dari kejauhan keharumannya mencuri perhatian. Kilauan warnanya yang memancarkan indah menjadi tarikan. Namun, lantaran pagaran duri berbisa itu, sang kumbang tertunduk kagum terhadap keindahanmu yg terjaga hinggakan ia berfikir beberapa kali sebelum mendekatinya.

ukhti...

Akuilah hakikat kejadian dirimu yang menjadi pelemah keimanan lelaki. Seandainya pakaian malu kau tinggalkan daripada tubuhmu dan perbatasan aurat kau pandang sebarangan, jadilah dirimu hanya sekuntum bunga yang indah tapi saying tidak berduri. Kau tidak layak dimahkotakan sebagai si mawar berduri.
Sesunggunya Utusan Allah ada mengatakan tentang bahaya dirimu.

“Tidak ada fitnah yang lebih besar setelah wafatku selain daripada fitnah yang berpunca daripada wanita.”
Adakah kau mahu menjadikan penyebab terhadap terhumbannya lelaki ke neraka?

Ingatlah duhai sahabatku sayang...

Ingatlah bahawa ciri-ciri seorang wanita solehah ialah dia tidak melihat lelaki dan lelaki tidak melihat kepadanya kecuali atas urusan yang diizinkan. Sesungguhnya yang tertutup itu lebih indah dan berharga jika dibandingkan dgn sesuatu yg terdedah. Yang tertutup indah! Alangkah baiknya jika kau memelihara keindahan dirimu sebagai hadiah kudus, suci, mahal, dan berharga buat kumbang terpilih yang telah dijanjikan Allah buatmu.

Indahnya hidup ini andai melayarinya dengan bernaungkan keredhaan Allah, bertunjang ilmu dan kebenaran, bersulam akhlak penuh menawan .

Sesunguhnya, wanita solehah menjadi idaman setiap insane soleh bernama Adam.

‘Wanita yg baik itu adalah untuk lelaki yg baik….’

[3176284649_be4b9afa8c.jpg]
...ingatan pada cahaya keharumanku...

Ya Allah jadikanlah kami bidadari syurga….amin...

0 comments:

Post a Comment